WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR BEWONERS MET SOCIALE PIT!

Beleidsplan Stichting De BinnenHaven

De BinnenHaven Almere

Voor u ligt het beleidsplan van Stichting De BinnenHaven, opgericht op 13 november 2024 in Almere, KvK registratie nummer 95313605, Fiscaal nummer(RSIN) is 867083220.

In de komende periode zal de Stichting zich richten op het waarborgen van continuïteit en anticiperen op verdere groei en de groeiende vraag van hulpvragers.

De Stichting streeft ernaar haar activiteiten uit te breiden om de verbinding te versterken voor hulpvragers en bewoners, die zich bezighouden met het ontwikkelen en uitvoeren van sociale woonconcepten als wooncoöperaties.

De Stichting vindt het van groot belang dat ze er niet alleen voor de Havenaren is, maar ook gedragen wordt door de Havenaren zelf. In dit beleidsplan kijkt de stichting twee jaar vooruit, vol vertrouwen naar de toekomst.

De Stichting De BinnenHaven is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die zich richt op het ondersteunen van groepen inwoners van Almere die zich verenigd hebben om duurzame, sociale woonconcepten te ontwikkelen als wooncoöperaties in Almere. Dit beleidsplan beschrijft de doelstellingen, activiteiten en plannen van de Stichting voor de komende jaren.

1. Algemeen.

Iedereen kent ze wel: de woonhofjes in oude steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden of Dordrecht. Ze zien er ook na honderden jaren nog aantrekkelijk uit. Mensen wonen er graag. Niet alleen omdat de hofjes er mooi uitzien, maar ook omdat wonen in een hofje uitnodigt om ongedwongen naar elkaar om te zien. In een hofje heb je je eigen huis, maar je woont ook een beetje met elkaar. Dat zit in de opzet van een hofje ingebakken. Soms heb je een eigen voortuintje of een balkon, maar je zult in hofjes nooit schuttingen of hoge hagen vinden. In een hofje voel je je veilig. Je kent de meeste bewoners, omdat het je buren zijn of omdat je ze hebt leren kennen in de buurtkamer.

In De BinnenHaven proberen we wonen in een hofje op een moderne manier vorm te geven. De woningen zijn nieuw, goed geïsoleerd, duurzaam, ruim en met veel daglicht. Wat de oude hofjes aantrekkelijk maakt, krijgt daarnaast een plaats in onze woongemeenschap: we delen een gemeenschappelijke binnentuin, onze voordeuren kijken op elkaar uit en het is gemakkelijk contact te maken met buurtgenoten. Je woont natuurlijk helemaal in je eigen huis, maar als je wilt is de buurt dichtbij.

Wooncoöperaties worden niet van boven af ontwikkeld, maar samen met de mensen die er gaan wonen. Zij organiseren zich in de wooncoöperatie en ontwikkelen samen met de initiatiefnemers het hofje van hun dromen. Want een wooncoöperatie bepaalt in principe alles zelf: de verhuur, het beheer, het onderhoud van de woningen en van de gemeenschappelijke tuinen. De woningen zijn niet van een belegger of een woningbouwvereniging, maar van de wooncoöperatie zelf. Er wordt geen winst gemaakt, zodat de woningen altijd betaalbaar blijven. Als bewoner ben je automatisch lid van de wooncoöperatie. Als je in De BinnenHaven gaat wonen, verhuur je je huis eigenlijk aan jezelf. Een wooncoöperatie past dus goed bij de filosofie van een hofje: samen in een gemeenschap verantwoordelijkheid dragen voor je eigen buurt.

Wooncoöperaties staan in Nederland sterk in de belangstelling en worden inmiddels door een aantal gemeenten actief gestimuleerd. In Duitsland en Zwitserland is het al tientallen jaren een gebruikelijke manier om op eigen initiatief betaalbare woningen te realiseren. In Nederland komen er ook steeds meer vormen van collectief wonen. Wat al die gemeenschappen gemeen hebben: ze koppelen sociale duurzaamheid aan ecologische principes. Betrokkenheid bij je buurt en je leefomgeving betekent voor veel mensen ook dat ze verantwoordelijkheid nemen voor ecologische duurzaamheid: aanpassen aan klimaatverandering, bevorderen van biodiversiteit en bodem- en waterkwaliteit meedoen in de energietransitie zonder overbelasting van het net. 

2. Missie. 

De missie van de Stichting De BinnenHaven is om het welzijn en de kwaliteit van leven van kwetsbare groepen op de woningmarkt te verbeteren door middel van ondersteuning, educatie en empowerment van Wooncoöperaties. 

3. Visie. 

De Stichting streeft naar een samenleving waarin kwetsbare groepen gelijke kansen krijgen op de woningmarkt en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Wij geloven dat iedereen recht heeft op een duurzame woning en een duurzame woonomgeving, veilig en gezond leven, ongeacht hun sociale achtergrond. 

4. Doelstellingen.

De Stichting heeft de volgende doelstellingen:

●      Het bieden van ondersteuning aan kwetsbare groepen op het gebied van huisvesting, gezondheid en educatie,

●      Het vergroten van de zelfredzaamheid en empowerment van deze groepen,

●      Het creëren van bewustzijn en begrip in de samenleving over de uitdagingen waar kwetsbare groepen mee te maken hebben,

●       Het bevorderen van gelijke kansen en inclusie voor kwetsbare groepen.

5. Activiteiten.

Om de doelstellingen te realiseren, zal de Stichting de volgende activiteiten ondernemen:

●      Het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en workshops voor kwetsbare groepen over diverse thema’s zoals gezondheid, financiën en huisvesting,

●      Het bieden van individuele begeleiding en ondersteuning aan kwetsbare groepen bij het vinden van passende huisvesting, werk en scholing,

●      Het werven van fondsen en bijdragen die worden besteed bij de ontwikkeling van woonconcepten voor wooncoöperaties,

●      Het opzetten van een mentorprogramma waarin vrijwilligers gekoppeld worden aan kwetsbare jongeren om hen te ondersteunen en begeleiden in hun woonomgeving,

●       Het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere organisaties en overheden om de positie van kwetsbare groepen in de volkshuisvesting te verbeteren.

6. Financiën.

De Stichting De BinnenHaven is afhankelijk van donaties, subsidies en sponsorbijdragen om haar activiteiten uit te voeren. De stichting zal een crowdfunding campagne starten en obligaties uitgeven. Jaarlijks streeft de Stichting om een bedrag tussen de 200.000 en 250.000 euro beschikbaar te stellen aan goede doelen. De financiën worden zorgvuldig beheerd en gecontroleerd door een onafhankelijke penningmeester. Jaarlijks wordt er een financieel verslag opgesteld en ter goedkeuring worden aangeboden aan een onafhankelijke accountant, waarna het gepubliceerd op de website, www.debinnenhavenalmere.nl/stichting .

7. Organisatie.

De Stichting wordt bestuurd door een Bestuur, bestaande uit vijf leden. Daarnaast zal een Raad van Toezicht worden aangesteld. Ook zijn er diverse vrijwilligers actief die ondersteuning bieden bij de uitvoering van de activiteiten. Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. De Stichting heeft geen betaald personeel. Het bestuur zorgt voor een transparante en verantwoorde besluitvorming en houdt regelmatig overleg over de voortgang en resultaten.

8. Communicatie.

De Stichting De BinnenHaven hecht veel waarde aan transparante communicatie met haar stakeholders. Er wordt regelmatig gecommuniceerd via de website, social media en nieuwsbrieven. Daarnaast worden er jaarlijks bijeenkomsten georganiseerd om de resultaten en plannen te delen met stakeholders, partners en geïnteresseerden.

9. Evaluatie en bijstelling.

Jaarlijks wordt het beleidsplan geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Ook de activiteiten en doelstellingen worden regelmatig geëvalueerd om te kunnen inspelen op veranderende behoeften en ontwikkelingen in de samenleving.

10. Slotwoord

Met dit beleidsplan wil de Stichting De BinnenHaven haar doelstellingen en activiteiten helder en transparant presenteren. Wij streven naar een positieve impact op het leven van kwetsbare groepen in de volkshuisvesting en hopen op de steun en samenwerking van onze stakeholders om dit te kunnen realiseren.

Stichting De BinnenHaven is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Almere op 13 november 2024 onder nummer 95313605, het e-mail adres is vrienden@debinnenhavenalmere.nl

De Stichting is gevestigd op Wagenmakerbaan 51 1351 BC Almere.

Het bestuur van de Stichting bij oprichting werd gevormd door  secretaris / penningmeester Hans van Bragt en Voorzitter Henk Nagel. Op 3 februari 2025 heeft Ko Donk aangegeven toe te treden als 3e bestuurslid, hij zal op korte termijn worden ingeschreven bij KvK als penningmeester.

privacyverklaring-debinnenhavenalmere.pdf